Pad naplate indirektnih poreza

Bez autora
Apr 25 2012

Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO), u prvom kvartalu 2012. naplaćeno je, po odbitku povrata PDV-a, 1,094 milijardi KM indirektnih poreza, što je za 0,38 posto manje nego u istom kvartalu 2011. U ovaj postotak uključeno je i oko 18,5 miliona KM naplaćenih prihoda koji su ostali neusklađeni nakon povezivanja uplata na jedinstveni račun s podnesenim prijavama/deklaracijama. Iako je naplata prihoda od indirektnih poreza tradicionalno najniža u prvom kvartalu u Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIOBiH naglašavaju da, bez obzira na tu činjenicu, može se zaključiti da nepovoljna kretanja u prvom kvartalu 2012. predstavljaju samo nastavak negativnih trendova iz druge polovine 2011. godine. Na prvom mjestu, nepovoljna kretanja u naplati prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu 2012. godine odražavaju loše trendove u makroekonomskom sistemu BiH, pad izvoza, pad ekonomskih aktivnosti, investicija i potrošnje.

Pad naplate indirektnih porezaPrema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO), u prvom kvartalu 2012. naplaćeno je, po odbitku povrata PDV-a, 1,094 milijardi KM indirektnih poreza, što je za 0,38 posto manje nego u istom kvartalu 2011.

U ovaj postotak uključeno je i oko 18,5 miliona KM naplaćenih prihoda koji su ostali neusklađeni nakon povezivanja uplata na jedinstveni račun s podnesenim prijavama/deklaracijama.

Iako je naplata prihoda od indirektnih poreza tradicionalno najniža u prvom kvartalu u Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIOBiH naglašavaju da, bez obzira na tu činjenicu, može se zaključiti da nepovoljna kretanja u prvom kvartalu 2012. predstavljaju samo nastavak negativnih trendova iz druge polovine 2011. godine.

Na prvom mjestu, nepovoljna kretanja u naplati prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu 2012. godine odražavaju loše trendove u makroekonomskom sistemu BiH, pad izvoza, pad ekonomskih aktivnosti, investicija i potrošnje.

Lošu sliku naplate u prvom kvartalu 2012. su dodatno pogoršale vremenske nepogode u februaru.

Veći dio privatne potrošnje esencijalnih dobara je izgubljen i ne može se nadoknaditi naknadnim kupovinama. Pored toga, privredni subjekti zbog nemogućnosti uvoza, odnosno izvoza su odlagali određene nabavke čime su ugrozili postojeće poslove i izvozne ugovore.

Sve to implicira da je određeni dio očekivanih prihoda od indirektnih poreza nepovratno izgubljen, što će u cijelosti obilježiti naplatu prihoda u fiskalnoj 2012.godini.

Naime, u prvom kvartalu 2012. nastavljen je trend pada prihoda od carina. Smanjenje prihoda od carina je bilo očekivano zbog ukidanja jedan posto carinskog evidentiranja, ali, ipak ne u takvom intenzitetu, s obzirom da je veliki dio uvoza roba porijeklom iz EU, već pod bescarinskim režimom, naglašava se u najnovijem broju biltena Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

"Iako se u martu nazire blagi oporavak u naplati smanjenje uvoza i vremenske nepogode koje su dovele do potpune blokade uvoza u februaru, u cjelini su doprinijele značajnijem gubitku prihoda od carina u prvom kvartalu ove godine", smatraju u UIOBiH.

Smanjenje povrata PDV-a od 2,8 posto u prvom kvartalu 2012. je samo djelimično neutraliziralo gubitak prihoda od PDV-a uzrokovan vremenskim nepogodama, budući da je bruto naplata PDV-a smanjena i zbog rasta duga po osnovu prijava PDV-a.

Potrebno je naglasiti da uobičajeno najveći dio neusklađenih prihoda bude naknadno uknjižen na PDV, stoga se može očekivati i određeno poboljšanje iznesenih pokazatelja nakon objave konačnog izvještaja UIO o naplati u martu 2012.

Smanjenje zahtjeva za povrat i porezne kredite dijelom je rezultat i značajnog pada izvoza u prva dva mjeseca, ali i opsežnih i intenzivnih aktivnosti UIO na suzbijanju prevara u sistemu PDV-a.

Prvi kvartal ove godine je obilježen snažnim mjesečnim oscilacijama u naplati prihoda od akciza, posebno kod najznačajnijih akciznih proizvoda, derivata nafte i cigareta.

Naplata prihoda od akciza u martu je u cjelini negativna, osim kod kafe i grupacije proizvoda koju čine alkohol, pivo, vino, alkoholna i bezalkoholna pića.

Kod akciza na cigarete u martu je zabilježen značajan pad, no, na nivou kvartala ostvaren je rast od 7,22 posto.

Nastavljaju se također i nepovoljni trendovi kod naplate akciza na derivate nafte i oni su, uglavnom rezultat smanjenja ekonomske aktivnosti i potrošnje građana, ali i politike diferenciranih stopa i oslobađanja određenih vrsta derivata, koja može predstavljati i snažan poticaj za zloupotrebe u sistemu oporezivanja akcizom (npr. korištenje manje oporezivog lož-ulja kao pogonskog goriva).

Ukoliko se uporedi potrošnja derivata nafte u prvom kvartalu 2012. s istim kvartalom u periodu 2007-2011, može se zaključiti da je niža potrošnja derivata zabilježena samo u 2010.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik